Mire jó az inulin

Napjainkban a különböző diéták kapcsán vagy étrendkiegészítők fogyasztásával összefüggésben sokat hallani az inulin jótékony hatásairól, de miről is van szó, mire jó?

Teljesen leegyszerűsítve az inulin egy olyan növényi rost, amely mindamellett, hogy nagyszerű szénhidrátforrás, a vércukorszintet mégsem tolja az egekbe, így akár cukorbetegek is jó szívvel fogyaszthatják. Lényegében egy prebiotikum. Lássuk hát, mire is jó ez a nagyszerű funkcionális élelmiszer!

Inulin, mint prebiotikum

Lényegében egy vízben oldódó, hosszú fruktóz láncokból álló növényi rost, mely ráadásul még édes is, így kiválóan alkalmazható különböző diéták esetén, vagy olyan helyzetben, amikor a cukor fogyasztása kerülendő, például a cukorbetegek étrendjében is nagyszerűen helytáll.

Ez a növényi rost lényegében egy funkcionális élelmiszer, amely az ember egészségére pozitív hatással van, ráadásul csökkentheti bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát. A funkcionális élelmiszerek közé tartoznak a probiotikumok, a prebiotikumok és a szimbiotikumok. A prebiotikumok egyik fajtája az inulin.

Talán a két legismertebb prebiotikum az inulin és a laktóz. A prebiotikumok tápláljék a bélben a probiotikumokat.

A prebiotikumok szükségesek ahhoz, hogy a hasznos bélbaktériumok száma emelkedjen és a bélflóra egyensúlya meglegyen.

Nem hatnak rájuk a gyomor-bélrendszer felső szakaszában jelen lévő emésztőenzimek, így változatlan formában juthatnak el a vastagbélig, ahol serkentik a probiotikumok szaporodását.

Legjobb inulin források

Az inulin több, mint 3000 zöldségben jelen van, a legmagasabb arányban az alábbiakban fordul elő:

  • spárga gyökér
  • fokhagyma
  • csicsóka
  • mezei katáng
  • cikória

Jelen van ugyanakkor a gyakrabban fogyasztott banánban, hagymában, póréhagymában, árpában is, bár ezekeben az aránya elmarad az előzőekétől.

Aki biztosan szeretné bejuttatni a szervezetébe a napi szükséges mennyiséget, táplálékkiegészítők formájában is hozzájuthat, léteznek különböző kapszula vagy por formátumú változatok is, van miből választani.

A porban beszerezhető ráadásul az ételekhez, italokhoz keverhető, sem az állagukat, sem az ízüket nem fogja negatívan befolyásolni.

Napjainkban már sok olyan turmixpor, müzliszelet, fehérjeszelet is van a piacon, amelyik inulinnal dúsítottak, hiszen a népszerűsége töretlen, a számos kedvező élettani hatása miatt.

Inulint a cukorbetegeknek is

Édesítő hatása kétszerese a szaharóznak, ugyanakkor egyharmadnyi kalóriát tartalmaz, így cukorbetegek is beiktathatják az étrendjükbe cukorpótlóként, mivel csökkenti az inzulinfüggőséget.

A másik jelentős előny a javára, hogy nem egy mesterséges édesítőszer, hanem egy természetes növényi rost, ami nem csak a vércukorszintet stabilizálja, de számos más pozitív egészségügyi hatással is bír.

Kiváló alternatíva a finomított cukorra, és még a belekre is jó hatással van, a bélflóra sokkal ellenállóbb és egészségesebb a fogyasztásával.

A prediabéteszes embereknél a májban található zsír mennyiségét is csökkentheti az inulin, ezáltal lecsökkenhet a 2-es típusú diabétesz elérésének esélye.

Inulin fogyókúrára

Az inulin, mint funkcionális élelmiszer fogyasztásával a szervezet jóllakott állapotban érzi magát, nem sóvárog a felesleges kalóriák iránt. Szerepe van abban, hogy az étvágyat csökkentse, mindemellett a fogyasztása a vércukorszintet nem befolyásolja.

Ez a szuper növényi rost lassítja az emésztést, aminek következtében az emésztés során a cukor lassan szabadul fel, hirtelen ugrás nélkül, ez hozzájárul az egészséges vércukorszint megtartásához.

Inulin hatása a szervezetre

Fogyasztása nem csak az egészséges életmódot követőknek, a cukorbetegeknek, diétázóknak ajánlott, de akár emésztési zavarokkal küzdőknek is.

Kutatások támasztják alá, hogy akik fogyasztják, azoknak javul az emésztőrendszerük működése, helyreáll a bél perisztaltikája, segít a székrekedés kiküszöbölésében, az egészséges bélflóra eléréséhez hozzájárul.

Inulin fogyasztása mellett a gyomorban emelkedik a szabad zsírsavak szintje, a szervezet könnyebben és nagyobb mennyiségben hasznosítja a kálciumot, vasat, magnéziumot.

Talán kevesen tudják, de a cukor emésztése során olyan káros anyagok keletkeznek a gyomorban, bélben, mint az ecetsav, szénsav vagy alkohol, melyek gyulladásokhoz, fekélyekhez is vezethetnek.

Vércukoregyensúly és egészséges bélflóra

Inulin hatása a szervezetre

Az inulin egy mindenképpen figyelemreméltó növényi rost, nem véletlen, hogy a BBC is készített róla dokumentumfilmet!

Egy olyan fruktánról van szó, mely a vékonybélben oldhatatlan kötéssel fogja össze a molekuláit, hogy azok a pozitív hatásukat kifejthessék a vastagbélben, javítsák a bélflórát, stabilizálják a vércukrot és érvényesülhessen számos további előnyös tulajdonságuk!

Arra vigyázni kell viszont, hogy az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl, mert akkor hasmenés, hasfájás, hasi diszkomfortérzés, puffadás jelentkezhet.

Abban az esetben, ha nem természetes formában zöldségekből, gyümölcsökből szeretné bejuttatni a szervezetébe, mindenképpen tartsa szem előtt az étrendkiegészítő gyártók napi inulin bevitel ajánlását és ezt ne lépje túl!